Ciasto fasolowe z chili oraz malinami

Ciasto fasolowe z chili oraz malinami

Ciasto fasolowe stało się ostatnio bardzo popularne. Postanowiłam  przeprowadzić taki mały eksperyment wśród rodziny i znajomych – ciasto upiekłam, zapodałam na stół i prosiłam moich gości żeby spróbowali ocenić z czego jest zrobione:) Nie udało się nikomu – chociaż próbujących było naprawdę sporo.

Ci którzy mnie znają wiedzą, że jestem zwolenniczką intensywnych w smaku potraw…. i pikantnych… i słodkich 🙂 W związku z tym nie zdziwi ich niniejsza propozycja: słodko-pikantne ciasto czekoladowe w zdrowej wersji z kwaskowym smakiem malin 🙂 bez dodatku cukru – słodzone niewielką ilością jaworowego miodu ekologicznego. Po prostu przysłowiowe „miodzio” 🙂

Zdrowe składniki na moje ciacho, w tym ulubioną pastę kokosową nabyłam w  SKLEPIE KONFITURKA . 

Będziemy potrzebować foremki do tarty – bardzo dobrze się sprawdza taka z wyciąganym dnem. Dodatkowo z poniższej porcji wystarczy jeszcze na kilka fasolowych mufinek.

Produkty:

Ciasto:

2 puszki czerwonej fasoli

3 banany

3 jajka

3 łyżki kakao

1  i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

3 łyżki oleju kokosowego

3 łyżki miodu (u mnie jaworowy ekologiczny)

3 łyżeczki mielonego chilii

Masa:

100 gram pasty kokosowej

3/4 kubka daktyli

Maliny i malinowy kisiel:

300 gram malin (najlepiej świeże – chociaż w razie czego do kisielu mogą być mrożone a do dekoracji użyć innych świeżych, dostępnych owoców)

2 łyżki mąki z tapioki

listki świeżej mięty – do ozdoby

Wykonanie:

Ciasto: Fasolę płukamy dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie wszystkie składniki na ciasto wrzucamy miski i blendujemy na gładką masę. Przygotowujemy formę do pieczenia (ja swoją jeszcze smaruję olejem kokosowym ale nie zawsze jest to konieczne – zależy od foremki). Wylewamy ciasto do formy na równi z brzegami (plus ewentualne nadwyżki do foremek na muffinki)  i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 170 stopni. Pieczemy ok 45-50 min.

Masa daktylowa: Daktyle moczymy w chłodnej wodzie ok 20 min – aż zmiękną. Następnie blendujemy je razem z pastą kokosową.

Malinowy kisiel: Maliny rozdrabniamy łyżką i dusimy w garnku na małym ogniu ok 20 min.  Następnie dodajemy mąkę z tapioki wymieszaną z niewielką ilością wody. Gotujemy jeszcze parę minut do czasu aż powstanie konsystencja kisielu.

Podanie:

Ostudzone ciasto fasolowe smarujemy masą daktylową. Następnie układamy maliny – układamy ich sporo ale niekoniecznie wszystko blisko siebie gdyż wolne miejsca będziemy uzupełniać ostudzonym malinowym kisielem. Całość ozdabiamy listkami mięty.

Ciasto fasolowe z chili oraz malinami

Ciasto fasolowe z chili oraz malinami

sylwia12

Może spodoba Ci się także

6 thoughts on “Ciasto fasolowe z chili oraz malinami

Pozostaw komentarz

Twój adres mailowy nie zostanie ujawniony. Pola obowiązkowe zostały oznaczone *