Cukinia faszerowana warzywami i soczewicą-wegetariański obiad

Cukinia faszerowana warzywami i soczewicą-wegetariański obiad

Sezon na cukinię czas rozpocząć! Nie mogłam się zatem oprzeć, żeby zrobić obiad z cukinii i sezonowych warzyw.

Obiad jest bezglutenowy i wegetariański, ze względu na soczewicę, która zawiera dużo białka danie jest bardzo smaczne i sycące. Wszystkie warzywa pochodzą z mojej uprawy.  Mam pewność, że są ekologiczne i zdrowe dla mojej rodziny.

Składniki:

  • 1,5 cukinii
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 szkl. soczewicy zielonej
  • 4 pomidory suszone
  • 1 pomidor
  • 1/2 cebuli i 2 ząbki czosnku
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 szkl. soku pomidorowego domowego
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, suszonego oregano, kolendry, słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cukinię przekroić wzdłuż na pół. Wyciągnąć z środka miąższ. Skropić oliwą z oliwek i doprawić solą i pieprzem. Następnie włożyć do piekarnika na ok. 180 st. C na 15 min.

Do garnka z łyżką oliwy oliwek  zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojony na plasterki czosnek. Dodać przyprawy. Po chwili dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę,  miąższ i połówkę cukinii ze skórą ( bez pestek), pomidora ( bez skóry) oraz suszone pomidory. Chwilę podsmażyć. Dodać bulion oraz zieloną soczewicę. Wcześniej soczewicę płukam na sicie. Po ok. 20 minutach gdy soczewica jest już miękka dodaję sok pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszam.  Doprawić solą i pieprzem.

Farsz wyłożyć do cukinii i zapiec jeszcze ok. 20 minut. Udekorować pomidorkami koktajlowymi i bazylią.

Dajcie koniecznie znać czy smakowało 🙂 ?

A na deser  może  tarta czekoladowa ? 🙂

 autorka tekstu Gosia

Może spodoba Ci się także

2 thoughts on “Cukinia faszerowana warzywami i soczewicą-wegetariański obiad

Pozostaw komentarz

Twój adres mailowy nie zostanie ujawniony. Pola obowiązkowe zostały oznaczone *