Grillowany filet z salsą pomidorową

Grillowany filet z salsą pomidorową

Grillowany filet z kurczaka to danie, które musi się udać!  Jego rewelacyjny smak tkwi w marynacie oraz delikatnym i soczystym mięsie.

Sierpień to sezon m. in. na pomidory. Wykorzystuje je teraz niemal codziennie w mojej kuchni.  Od zup, sosów pomidorowych czy sałatek. W tym przepisie wykorzystuję pomidory do salsy, które świetnie pasują do mięsnych potraw.

Składniki na marynatę:

  • 2 piersi z kurczaka
  • sok z połowy limonki wraz z tartą skórką
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy:  sól, pieprz, tymianek suszony, kolendra suszona, papryka słodka i ostra, szczypta chili
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka miodu

Składniki na salsę:

  • 2 pomidory
  • 1/2 czerwonej papryki
  • garść natki pietruszki lub kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 cebuli czerwonej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

Filety pociąć wzdłuż na mniejsze filety i rozbić tłuczkiem. Posypać je pieprzem i solą. W miseczce przygotowuję marynatę:  sok z limonki wraz z otartą skórką, czosnek, oliwę z oliwek oraz pozostałe przyprawy.  Włożyć  filety do marynaty i trzymać w lodówce na min. 1 h. Ja zawsze zostawiam na noc.  Zamarynowane filety smażyć na grillu elektrycznym lub patelni grillowej.  Pod koniec grillowania polać filety miodem. Pamiętaj, żeby wyciągnąć mięso w odpowiednim czasie, gdy jeszcze jest soczyste!

Pomidory i paprykę pokroić w kosteczkę. Możesz wcześniej pomidory sparzyć i ściągnąć skórkę, a paprykę podpiec na palniku i również pozbyć się skóry.  Posiekać drobno natkę pietruszki lub kolendrę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę drobniutko pokroić. Dodać oliwę, ocet balsamiczny i przyprawy. Wszystko wymieszać.

Podawać np. z kaszą jaglaną i koperkiem.

 

Życzę smacznego!

autorka tekstu Gosia

 

Może spodoba Ci się także

3 thoughts on “Grillowany filet z salsą pomidorową

Pozostaw komentarz

Twój adres mailowy nie zostanie ujawniony. Pola obowiązkowe zostały oznaczone *