Kurczak w mleczku kokosowym z curry

Kurczak w mleczku kokosowym z curry

Kurczak w mleczku kokosowym z curry to propozycja dla wszystkich, którzy lubią słodko-aromatyczne połączenie fileta z kurczaka z mleczkiem kokosowym i curry.  Dzisiaj w towarzystwie kaszy pęczak i plastrów cukinii z oliwą z oliwek i cytryną.

Kurczak w mleczku kokosowym z curry – przepis na porcję lunchową dla 4 osób.

Ja swoje zdrowe produkty  nabyłam w SKLEPIE KONFITURKA 

Pomysł na Konfiturkę

Produkty:

Mięso:

2 podwójne filety z kurczaka

200 ml mleczka kokosowego

curry (polecam przyprawę curry z młynkiem )

olej kokosowy do smażenia

1-2 łyżki mąki z tapioki

przyprawy: świeżo mielony pierz, sól himalajska

Kasza:

2 woreczki kaszy pęczak

natka pietruszki

100 gram orzechów włoskich

olej z prażonych orzechów włoskich (opcjonalnie inny tłuszcz)

Cukinia:

2 średniej wielkości cukinie

oliwa z oliwek

sok z cytryny

przyprawy: świeżo mielony pierz, sól himalajska

krem balsamiczny

kiść czerwonej porzeczki i szczypiorek (opcjonalnie do przyozdobienia)

Przygotowanie:

Mięso – filety z kurczaka kroimy w kostkę – przyprawiamy solą, pieprzem i curry i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po upływie tego czasu smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym ok 15 min. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i dusimy jeszcze ok 15 min. Mąkę z tapioki mieszamy z niewielką ilością wody i dodajemy do duszącego się mięsa aby zagęścić sos curry.

Kasza – 2 woreczki kaszy pęczak ugotować z zgodne z przepisem podanym na opakowaniu – ostudzić. Natkę pietruszki posiekać. Orzechy włoskie pokroić na drobne kawałki i uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni. Do uprażonych orzechów wlać tok 2-3 tłuszczu, dodać posiekaną pietruszkę i ugotowaną kaszę pęczak. Całość smażyć ok 10-15 min.

Cukinia – cukinię obieramy ze skóry a następnie obieraczką do warzyw tniemy wzdłuż tak aby powstały jak najdłuższe cienkie plastry.  Solimy i odstawiamy na jakieś 10 min. Następnie nadmiar soku odsączamy ręcznikiem papierowym. Przygotowujemy sos: ok 100 ml łyżek oliwy z oliwek mieszamy z sokiem z połówki cytryny oraz świeżo mielonym pieprzem.

Podanie:

Wzdłuż talerza układamy filety z kurczaka w sosie curry, następnie kaszę pęczak z dodatkami oraz plastry cukinii polane przygotowanym sosem oraz ozdobnie kremem balsamicznym. Dla ożywienia kolorów potrawy znajdującej się na talerzu można dodać małą kiść czerwonej porzeczki i posypać szczypiorkiem.

sylwia12

 

 

 

 

Może spodoba Ci się także

4 thoughts on “Kurczak w mleczku kokosowym z curry

    • Hmmm… w przypadku uczulenia przepis można delikatnie zmodyfikować. Zamiast mleczka kokosowego można dodać śmietanę (np. 18%) albo serek mascarpone (chociaż ta wersja będzie zdecydowanie bardziej kaloryczna). Później, w zależności od konsystencji dodajemy lub nie mąkę z tapioki (może się okazać, że nie będzie już takiej potrzeby).

      Odpowiedz

Pozostaw komentarz

Twój adres mailowy nie zostanie ujawniony. Pola obowiązkowe zostały oznaczone *