Spaghetti bolognese z warzyw

Spaghetti bolognese z warzyw

Spaghetti w moim domu jest jednym z najczęstszych dań. Po pierwsze dlatego, że dzieci je uwielbiają, a po drugie, że w ten sposób przemycam im na talerzu mnóstwo warzyw.

Proponuję to danie, bo jest szybkie, smaczne i pożywne.  Sos składa się z pomidorów, marchewki i selera naciowego. W wersji dla dorosłych proponuję do sosu dodać wytrawne czerwone wino. Smak będzie bardziej wyrazisty. Jeśli chodzi o makaron to wersja dowolna. Ja osobiście lubię „makaron” z cukinii.  No to hop łapcie przepis na pyszne spaghetti bolognese 😉

Składniki:

  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 duża marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 4 pomidory
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 500 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki
  • makaron do spagetti lub cukinia starta na tarce na grubych oczkach
  • parmezan
  • przyprawy, sól, pieprz, papryka słodka, szczypta papryki ostrej,  łyżeczka oregano
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć w garnku w gotującej wodzie.  Gdy przestygną ściągnąć skórkę z pomidorów i pokroić w kosteczkę.

Seler naciowy i marchewkę pokroić w talarki i podsmażyć na oliwie.  Dodać przeciśnięty czosnek.  Później pomidory. Następnie zalać bulionem warzywnym i gotować na małym ogniu ok 25 min.  Doprawić cukrem, sola i pieprzem.

Na osobnej patelni przesmażyć mięso. Dodać przyprawy.

Gdy warzywa zmiękną wszystko zblendować. Doprawić koncentratem pomidorowym. Na końcu dodać mięso mielone. Wszystko wymieszać.

Podawać z makaronem do spaghetti lub startą cukinią. Posypać parmezanem lub grana padano.

Życzę smacznego!

autorka tekstu Gosia

Może spodoba Ci się także

4 thoughts on “Spaghetti bolognese z warzyw

Pozostaw komentarz

Twój adres mailowy nie zostanie ujawniony. Pola obowiązkowe zostały oznaczone *