Szparagi w towarzystwie wiosennych nowalijek

Szparagi w towarzystwie wiosennych nowalijek

Trochę wstyd mi się przyznać ale szparagi odkryłam zupełnie niedawno… ale jak już je odkryłam to się w nich naprawdę zakochałam. Najbardziej podoba mi się w nich to, że pasują praktycznie do wszystkiego i można z nimi łączyć wiele smaków.

Propozycja lunchu  dla 2 osób (oczywiście w zależności od potrzeb można powielać ilość produktów).

Produkty:

  • 6 zielonych szparag
  • 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 2 jajka (najlepiej  wiejskie)
  • 6 młodych ziemniaków
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • filet z indyka
  • kilka truskawek pokrojonych w ćwiartki
  • przyprawy: sól (ja preferuję himalajską), świeżo mielony pieprz
  • zielenina:  szczypiorek, liście sałaty
  • olej kokosowy (ewentualnie inny tłuszcz)

Wykonanie:

  • Szparagi obieramy, odcinamy ok 3 cm końcówki łodygi i  gotujemy w lekko osolonej wodzie (ok 10 min – tak aby były al dente).
  • Z młodych ziemniaków zeskrobujemy skórkę i gotujemy również w osolonej wodzie (ok 20-25 min). Przed podaniem roztapiamy troszkę tłuszczu i dodajemy szczypiorek.
  • Kapustę siekamy i przepłukujemy w zimnej wodzie. Wrzucamy do garnka dajemy tłuszcz a następnie dusimy na delikatnym ogniu ok 15 min.  Doprawiamy i dodajemy zieleninę.
  • Jajka – w garnku gotujemy 1 litr wody  z łyżeczką soli. Bezpośrednio na wrzącą wodę rozbijamy najpierw jedno a następnie drugie jajko. Jeżeli zdarzy się, że przywrze do spodu garnka delikatnie podważamy drewnianą szpatułką. Gotujemy przez ok 2-3 min w zależności od tego jaką płynność żółtka lubimy.
  • Filet z indyka –  mięso filetujemy na małe lub większe porcje według uznania.  Jedyne przyprawy jakie w tej wersji indyka zastosowałam to świeżo mielony pieprz i sól himalajska – zarówno z jednej i drugiej strony. Na bardzo rozgrzany tłuszcz (tłuszczu musi być sporo aby mięso się w nim zanurzyło) wrzucamy piersi z indyka i smażymy po 2-3 min z każdej strony. Po usmażeniu kładziemy na papierowy ręcznik żeby odsączyć niepotrzebny tłuszcz.

Podanie:

Na liściu zielonej sałaty układamy ziemniaczki i polewamy tłuszczem z zieleniną. Obok kładziemy ugotowaną młodą kapustę, następnie usmażonego fileta z indyka oraz zapieczone szparagi z szynką szwarcwaldzką. Na szparagach układamy jajko. Całość ozdabiamy ćwiartkami truskawek, które dodają potrawie specyficznego smaku.

Szparagi w towarzystwie wiosennych nowalijek oraz fileta z indyka

Może spodoba Ci się także

Pozostaw komentarz

Twój adres mailowy nie zostanie ujawniony. Pola obowiązkowe zostały oznaczone *