Tarta kokosowa z nasionami chia i owocami

Tarta kokosowa z nasionami chia i owocami

Tarta kokosowa to kolejna propozycja deseru bez glutenu i nabiału. Wspaniale smakuje z borówkami amerykańskimi. Jest mocno kokosowa i sycąca.

Tarta wygląda apetycznie i wierzcie mi też tak smakuje. Spód ciasta jest z mąki kokosowej, a gęsty krem z mleczka kokosowego. Najlepiej smakuje na drugi dzień, po nocy spędzonej w lodówce.

Składniki:

  • 180 g mąki kokosowej
  • 2 łyżki pasty kokosowej
  • 2 jajka
  • 100 g ksylitolu zmielonego na cukier puder/ erytrolu
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 300 g gęstego mleka kokosowego  Real Thai ( min 1 dzień w lodówce)
  • 5 łyżek nasion chia
  •  1 łyżeczka limonki

Spód tarty:

2 jajka, pastę kokosową i 100 ml mleka łączymy ze sobą. W drugiej misce dajemy składniki suche: mąkę i 50 g ksylitolu. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Można dodać trochę wody.  Ciasto ugniatamy i rozkładamy równomiernie na formę do tarty o średnicy 28 cm. Pieczemy ok 30 min w 180 st C.

 Krem kokosowy:

Gęste mleko kokosowe ubijamy mikserem ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy 50 g ksylitolu. Można dodać łyżeczkę soku z limonki. Na koniec wymieszać łyżką z nasionami chia.

Na przestudzony spód wylać krem kokosowy. Udekorować owocami np. borówki, jagody czy maliny,  włożyć do lodówki.

Prawda, że łatwo i szybko :-)??

Smacznego!

autorka tekstu Gosia

Może spodoba Ci się także

6 thoughts on “Tarta kokosowa z nasionami chia i owocami

Pozostaw komentarz

Twój adres mailowy nie zostanie ujawniony. Pola obowiązkowe zostały oznaczone *