Wstęgi cukinii z pomidorami i kurczakiem

Wstęgi cukinii z pomidorami i kurczakiem

Wstęgi cukinii z pomidorami i kurczakiem to moja kolejna propozycja na lunch z wykorzystaniem idealnie komponujących się warzyw jakimi są: cukinia i pomidory. Zbliża się koniec wakacji a tym samym koniec lata więc maksymalnie wykorzystuję jeszcze warzywa, które rosną w domowym ogródku. Tym razem w połączeniu z filetem z kurczaka.

Wstęgi cukinii z pomidorami i kurczakiem – przepis na porcję dla dwóch osób.

Produkty:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 6 średniej wielkości pomidorów
  • mała papryczka chili (dla wrażliwców 1/2 papryczki)
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ser parmezan
  • świeża bazylia i oregano (ewentualnie suszone)
  • olej kokosowy do smażenia
  • przyprawy: sól himalajska, świeżo mielony pieprz, wędzona papryka

Wykonanie:

Fileta z kurczaka kroimy w drobną kostkę, solimy i odstawiamy na ok 30 min do lodówki. Następnie smażymy na oleju kokosowym.

Pomidory parzymy wrzątkiem, wycinamy gniazda, obieramy ze skórki i ćwiartujemy. Wrzucamy na patelnię (najlepiej teflonową) i dusimy. Dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek,  świeże zioła bazylii i oregano  oraz pozostałe przyprawy. Do powstałego sosu pomidorowego dodajemy usmażonego kurczaka i jeszcze chwilę dusimy.

Cukinię obieramy ze skóry a następnie obieraczką do warzyw tniemy ją wzdłuż na wstęgi (jeżeli cukinia jest długa można przekroić ją na pół. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy na rozgrzanym oleju kokosowym.

Podanie:

Na talerzu układamy wstęgi cukinii,  następnie sos pomidorowym z kurczakiem – całość sypiemy startym parmezanem.

 

 

 

 

Może spodoba Ci się także

4 thoughts on “Wstęgi cukinii z pomidorami i kurczakiem

Pozostaw komentarz

Twój adres mailowy nie zostanie ujawniony. Pola obowiązkowe zostały oznaczone *