Zapiekane ziemniaki w sakiewkach

Zapiekane ziemniaki w sakiewkach

Ziemniaki zna chyba ka偶dy z Nas 馃檪 Sporo jest zwolennik贸w, sporo przeciwnik贸w. Niekt贸rzy nie wyobra偶aj膮 sobie bez nich dania obiadowego a inni spokojnie bez nich mog膮 偶y膰. Ja raczej zaliczam si臋 do tej drugiej grupy … jako艣 za ziemniakami specjalnie nie przepadam, ale jak na horyzoncie pojawiaj膮 si臋 m艂ode ziemniaczki to nie potrafi臋 si臋 im oprze膰 馃檪 nie wspominaj膮c o wersji zapiekanej, kt贸r膮 uwielbiam.

Sezon grillowy jeszcze w pe艂ni wi臋c podaje Wam m贸j sprawdzony (i uwielbiamy przez moj膮 rodzin臋) przepis na zapiekane ziemniaczki w sakiewkach.聽

Produkty:

1 kg m艂odych ziemniak贸w 聽(艣redniej wielko艣ci)

150 ml oliwy z oliwek

3-4 z膮bki czosnku

艣wie偶y koperek

przyprawy: s贸l (u mnie tradycyjnie himalajska) , 艣wie偶o mielony pieprz, zio艂a prowansalskie, papryka w臋dzona

folia aluminiowa

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.W mi臋dzyczasie przygotowujemy zalew臋: oliwa z oliwek z drobno posiekanym czosnkiem i 聽przyprawami.聽W zwi膮zku z tym, 偶e ja lubi臋 intensywny smak przypraw to „nie 偶a艂uj臋” ich sobie w tej zalewie… ale ka偶dy powinien zrobi膰 wed艂ug swojego uznania i wra偶liwo艣ci kubk贸w smakowych.

Po ostudzeniu ziemniak贸w zalewamy je przygotowan膮 zalew膮 i wstawiamy do lod贸wki najlepiej na ca艂膮 noc mieszaj膮c je co kilka godzin aby ka偶dy ziemniak przeszed艂 aromatem zalewy.

Przygotowanie sakiewek:

Foli臋 aluminiowa tniemy na kwadraty o wymiarach ok 10 cm x 10 cm. Na 艣rodku k艂adziemy ziemniaka, delikanie polewamy zalew膮 i sypiemy 艣wie偶ym koperkiem. Nast臋pnie wszystkie ko艅ce folii 艣ciskamy ku g贸rze tworz膮c sakiewk臋. 聽P贸藕niej wrzucamy na grilla (alternatyw膮 zawsze mo偶e by膰 piekarnik). 聽Na jak d艂ugo? No c贸偶…. ziemniaki mamy ugotowane wi臋c tutaj jest tylko kwestia podgrzania i podpieczenia… 20-30 min na delikatnym ogniu b臋dzie wystarczaj膮ce.

Zapiekane ziemniaki w sakiewkach

sylwia12

 

 

 

 

Mo偶e spodoba Ci si臋 tak偶e

2 thoughts on “Zapiekane ziemniaki w sakiewkach

Pozostaw komentarz

Tw贸j adres mailowy nie zostanie ujawniony. Pola obowi膮zkowe zosta艂y oznaczone *