Zapiekanka z cukinii, pomidorów i ziemniaków

Zapiekanka z cukinii, pomidorów i ziemniaków

Cukinia rewelacyjnie smakuje z pomidorami i pieczonymi ziemniakami. Dodaj zioła i masz wyborne danie lata!

Zapiekanka z cukinii to kolejna propozycja obiadowa. Jest sycąca i bogata w witaminy i białko.  W mojej kuchni cukinię najczęściej wykorzystuję do zup, lecza i kotletów . Jednak tym razem proponuję ją w postaci zapiekanki.

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 2 duże pomidory
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 ziemniaki
  • 350 g mięsa mielonego z szynki
  • 2 ząbki czosnku
  • tofu lub ser typu feta
  • przyprawy: sól, pieprz,  kolendra, bazylia, tymianek ( można użyć suszonych) papryka słodka, papryka ostra
  • olej rzepakowy dobrej jakości

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w talarki ziemniaki, pół cukinii ze skórą, pół cukinii bez skóry, pomidory.

Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Dodać przeciśnięte ząbki czosnku, a następnie mięso mielone. Pod koniec smażenia doprawić przyprawami i jedną łyżeczką przecieru pomidorowego.

Na dnie naczynia żaroodpornego posypać część mięsa. Następnie układać warzywa naprzemiennie plastrami: cukinię ze skórką, cukinię bez skóry, ziemniak, pomidor. Posypać na górze pozostałą częścią mięsa.

Na koniec pół pomidora bez skóry zmiksować z jedną łyżeczką przecieru i polać zapiekankę. Piec w piekarniku  w 180 st. C ok. godziny  tzn. do momentu jak ziemniaki będą miękkie i przypieczone.

Pod koniec pieczenia posypać zapiekankę pokruszonym tofu lub serem typu feta.

Życzę smacznego!

autorka tekstu Gosia

 

Może spodoba Ci się także

One thought on “Zapiekanka z cukinii, pomidorów i ziemniaków

Pozostaw komentarz

Twój adres mailowy nie zostanie ujawniony. Pola obowiązkowe zostały oznaczone *