Zapiekanka mięsno-ryżowa z musem z mango

Zapiekanka mięsno-ryżowa z musem z mango

Zapiekanka mięsno-ryżowa, która wygląda jak tort? I to jeszcze z musem z mango. Jest bardzo pożywna i można zrobić w niej miks wielu składników, które akurat mamy w lodówce. Chcecie wiedzieć, co było w mojej?

Zapiekanka mięsno-ryżowa z musem z mango – przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.

Produkty:

Warstwa ryżowa:

3 woreczki ryżu naturalnego

Zalewa:

jogurt grecki lub naturalny 300 gram

3 jajka

Przyprawy: sól himalajska, świeżo mielony pieprz,

Warstwa mięsna:

500 gram mielonej łopatki (pamiętajcie, że najlepiej kupować mięso w „osiedlowym sklepiku”, najlepiej świeżo mielone)

cebula

4-5 ząbków czosnku

Szpinak liściasty  (świeży lub mielony)

Kukurydza konserwowa (nie musi być cała puszka… ja miałam pół szklanki)

Olej kokosowy do smażenia (opcjonalnie inny tłuszcz)

Przyprawy: sól himalajska, świeżo mielony pieprz, kumin mielony, papryka (ostra lub wędzona)

Świeży tymianek

Warstwa pomidorowa

1 kg pomidorów

ok 3 ząbki czosnku

Świeża bazylia i oregano

Przyprawy: sól himalajska, świeżo mielony pieprz, papryka ostra lub wędzona

Mus z mango

dojrzałe mango

3-4 łyżeczki oliwy z oliwek

Świeżo mielony pieprz

Do przyozdobienia:

Sałatka roszponka, pomarańczowy pomidor

Wykonanie:

Ryż: ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy

Zalewa: wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy (przyprawy do zalewy powyżej)

 Mięso:

Szpinak siekamy, podsmażamy na tłuszczu i solimy.

Mięso mielone przyprawiamy (przyprawy do mięsa powyżej) – przyprawione mięso polecam włożyć jeszcze do lodówki na ok. 30 min. Następnie na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy mięso. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę i tymianek. Po usmażeniu dodajemy szpinak oraz kukurydze konserwową.

Pomidory:

Pomidory sparzamy gorącą wodą, wycinamy gniazda, obieramy ze skórki i ćwiartujemy. Dusimy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i przyprawami (przyprawy do pomidorów powyżej).

Mus z mango:

Mango rozkrawamy, wyciągamy pestkę i blendujemy z oliwą z oliwek i pieprzem

 

Piekarnik nagrzewamy do ok 170 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

I warstwa – układamy ryż, polewamy zalewą  i wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 min

II warstwa – na podpieczoną warstwę ryżową układamy mięso również polewamy zalewą i wkładamy do piekarnika na ok 15-20 min

III warstwa – na mięso ponownie układamy ryż, polewamy zalewą i znowu do piekarnika na ok. 15-20 min

IV warstwa – wylewamy uduszone pomidory i całość wkładamy jeszcze do piekarnika na ok. 20 min

Podanie:

Upieczoną zapiekankę kroimy jak kawałki torta i polewamy musem z mango. Talerz można ozdobić dowolną sałatką i poukładać pokrojonego w ćwiartki pomidora (np. pomarańczowego).

 

sylwia12

 

 

 

 

Może spodoba Ci się także

4 thoughts on “Zapiekanka mięsno-ryżowa z musem z mango

Pozostaw komentarz

Twój adres mailowy nie zostanie ujawniony. Pola obowiązkowe zostały oznaczone *