Spaghetti bolognese z warzyw

Spaghetti w moim domu jest jednym z najczęstszych dań. Po pierwsze dlatego, że dzieci je uwielbiają, a po drugie, że w ten sposób przemycam im na talerzu mnóstwo warzyw.

Proponuję to danie, bo jest szybkie, smaczne i pożywne.  Sos składa się z pomidorów, marchewki i selera naciowego. W wersji dla dorosłych proponuję do sosu dodać wytrawne czerwone wino. Smak będzie bardziej wyrazisty. Jeśli chodzi o makaron to wersja dowolna. Ja osobiście lubię “makaron” z cukinii.  No to hop łapcie przepis na pyszne spaghetti bolognese 😉

Czytaj więcej →
Odpowiedzi:4 / Podziel się:

Zupa ze świeżych pomidorów z soczewicą

 

Pyszna zupa z własnych pomidorów! Trwa sezon na najsmaczniejsze dojrzałe pomidory, więc obowiązkowo musiałam zrobić klasyczną zupę pomidorową.

Moje pomidory z ogródka nie są najpiękniejsze i nie mają idealnie  okrągłego kształtu. Jednak ich smak rekompensuje wszystko.  Są obłędnie smaczne! Teraz w sezonie w sklepach “warzyniakach” również  można znaleźć bardzo dobre w smaku dojrzałe pomidory.

Czytaj więcej →
Odpowiedzi:2 / Podziel się:

Grillowany filet z salsą pomidorową

Grillowany filet z kurczaka to danie, które musi się udać!  Jego rewelacyjny smak tkwi w marynacie oraz delikatnym i soczystym mięsie.

Sierpień to sezon m. in. na pomidory. Wykorzystuje je teraz niemal codziennie w mojej kuchni.  Od zup, sosów pomidorowych czy sałatek. W tym przepisie wykorzystuję pomidory do salsy, które świetnie pasują do mięsnych potraw.

Czytaj więcej →
Odpowiedzi:3 / Podziel się:

Tarta kokosowa z nasionami chia i owocami

Tarta kokosowa to kolejna propozycja deseru bez glutenu i nabiału. Wspaniale smakuje z borówkami amerykańskimi. Jest mocno kokosowa i sycąca.

Tarta wygląda apetycznie i wierzcie mi też tak smakuje. Spód ciasta jest z mąki kokosowej, a gęsty krem z mleczka kokosowego. Najlepiej smakuje na drugi dzień, po nocy spędzonej w lodówce.

Czytaj więcej →
Odpowiedzi:6 / Podziel się:

Zapiekanka z cukinii, pomidorów i ziemniaków

Cukinia rewelacyjnie smakuje z pomidorami i pieczonymi ziemniakami. Dodaj zioła i masz wyborne danie lata!

Zapiekanka z cukinii to kolejna propozycja obiadowa. Jest sycąca i bogata w witaminy i białko.  W mojej kuchni cukinię najczęściej wykorzystuję do zup, lecza i kotletów . Jednak tym razem proponuję ją w postaci zapiekanki.

Czytaj więcej →
Odpowiedzi:1 / Podziel się: