Cukinia faszerowana warzywami i soczewicą-wegetariański obiad

Sezon na cukinię czas rozpocząć! Nie mogłam się zatem oprzeć, żeby zrobić obiad z cukinii i sezonowych warzyw.

Obiad jest bezglutenowy i wegetariański, ze względu na soczewicę, która zawiera dużo białka danie jest bardzo smaczne i sycące. Wszystkie warzywa pochodzą z mojej uprawy.  Mam pewność, że są ekologiczne i zdrowe dla mojej rodziny.

Czytaj więcej →
Odpowiedzi:0 / Podziel się:

Tarta czekoladowa – idealny deser!

Tarta czekoladowa jest rewelacyjnym deserem dla dzieci. Nie zawiera cukru, nabiału i glutenu. Jest słodka dzięki daktylom. Tarta pięknie wygląda, a jeśli lubisz czekoladę to koniecznie musisz się skusić 🙂

Tarta nie wymaga pieczenia. Bardzo szybko można ja przygotować, nawet przy wizycie niespodziewanych gości.

Składniki:

  • 1/2 szkl. słonecznika
  • 1 szkl. orzechów nerkowca
  • 1 szkl. mąki kokosowej
  • 1,5 dojrzałego banan
  • 1 łyżka kakao
  • 400 g mleka kokosowego najlepiej Real Thai
  • 150 g czekolady gorzkiej min 80%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • mus daktylowy ( szklanka daktyli zalana wodą i pozostawiona na noc, następnie zmiksować z sokiem z połowy cytryny)

Spód tarty:

Orzechy, słonecznik, mąkę kokosową, banany oraz kakao zmielić w malakserze na gładką masę. Wyłożyć na tortownicę 28 cm i włożyć na min. 1 h do lodówki.

 Krem czekoladowy:

Mleko zagotować, następnie wrzucić połamaną czekoladę. Mieszać do jej rozpuszczenia. Pod koniec dodać mus daktylowy i dokładnie wymieszać.

Przestudzony krem wylać na spód tarty. Udekorować owocami np. borówki, maliny, truskawki i włożyć do lodówki.

Lubicie takiego typu desery?  Dajcie znać czy smakowało?

Smacznego!

autorka tekstu Gosia

 

 

Czytaj więcej →
Odpowiedzi:6 / Podziel się: