Zupa ze świeżych pomidorów z soczewicą

Zupa ze świeżych pomidorów z soczewicą

 

Pyszna zupa z własnych pomidorów! Trwa sezon na najsmaczniejsze dojrzałe pomidory, więc obowiązkowo musiałam zrobić klasyczną zupę pomidorową.

Moje pomidory z ogródka nie są najpiękniejsze i nie mają idealnie  okrągłego kształtu. Jednak ich smak rekompensuje wszystko.  Są obłędnie smaczne! Teraz w sezonie w sklepach “warzyniakach” również  można znaleźć bardzo dobre w smaku dojrzałe pomidory.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła ghee
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • przyprawy: duża szczypta chili, sól, pieprz,  łyżeczka suszonej kolendry i bazylii
  • 150 g soczewicy czerwonej
  • śmietanka kokosowa
  • koperek

Przygotowanie:

Pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić na maśle. Dodać pokrojony w talarki czosnek i smażyć jeszcze ok 1 min.  Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Dodać je na patelnię i dusić je do momentu rozgotowania się. Następnie wszystko zblendować i przetrzeć przez sito.

Do zagotowanego bulionu dodać pomidory. Doprawić przyprawami. Dodać opłukaną i odsączoną czerwoną soczewicę i gotować jeszcze przez około 10 minut, do momentu gdy soczewica będzie całkowicie miękka.

Można podać ze świeżym koperkiem i łyżką śmietanki kokosowej.

Życzę smacznego!

autorka tekstu Gosia

Może spodoba Ci się także

2 thoughts on “Zupa ze świeżych pomidorów z soczewicą

Pozostaw komentarz

Twój adres mailowy nie zostanie ujawniony. Pola obowiązkowe zostały oznaczone *