Grillowany filet z kurczaka

Filet z kurczaka

Często pojawiające się pytanie w przypadku grillowanego fileta z kurczaka to czy mięso to nie będzie zbyt „suche”?  Moją receptą na soczystego fileta z grilla jest odpowiednia marynata. Zwykła, prosta marynata – woda z solą :)

Produkty:

2 podwójne filety z kurczaka

2 litry chłodnej, przegotowanej wody

2 czubate łyżki soli (u mnie tradycyjnie sól himalajska)

przyprawy: świeżo mielony pieprz, wędzona papryka, cayenne

Wykonanie:

Rozkrawamy piersi z kurczaka na dwie części, wycinamy zbędne kostki i tłuszcz. Ważne:  nie ma konieczności rozbijania  filetów. W garnku/misce przygotowujemy najprostszą na świecie marynatę: wodę z solą (proporcje powyżej).  Do powstałej zalewy dajemy pojedyncze filety z kurczaka i wkładamy do lodówki na ok 10-12 godzin.

Po upływie określonego czasu  jeszcze tylko przyprawiamy  mięso świeżo mielonym pieprzem, wędzoną papryką oraz cayenne i możemy smażyć na grillu. Ja osobiście do grillowania wykorzystuję drewno i wówczas filety potrzebują na ogniu znaleźć się ok 30-40 min. I później tylko jeść :) Takie mięsko również spokojnie można wykorzystać do różnego rodzaju sałatek.

 

2 thoughts on “Grillowany filet z kurczaka

    1. Dokładnie :) tym bardziej, że fileta można zjeść jako element „dania głównego” lub dodać do sałatki :)

Zostaw komentarzCancel reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.