Często pojawiające się pytanie w przypadku grillowanego fileta z kurczaka to czy mięso to nie będzie zbyt „suche”? Moją receptą na soczystego fileta z grilla jest odpowiednia marynata. Zwykła, prosta marynata – woda z solą :)
Produkty:
2 podwójne filety z kurczaka
2 litry chłodnej, przegotowanej wody
2 czubate łyżki soli (u mnie tradycyjnie sól himalajska)
przyprawy: świeżo mielony pieprz, wędzona papryka, cayenne
Wykonanie:
Rozkrawamy piersi z kurczaka na dwie części, wycinamy zbędne kostki i tłuszcz. Ważne: nie ma konieczności rozbijania filetów. W garnku/misce przygotowujemy najprostszą na świecie marynatę: wodę z solą (proporcje powyżej). Do powstałej zalewy dajemy pojedyncze filety z kurczaka i wkładamy do lodówki na ok 10-12 godzin.
Po upływie określonego czasu jeszcze tylko przyprawiamy mięso świeżo mielonym pieprzem, wędzoną papryką oraz cayenne i możemy smażyć na grillu. Ja osobiście do grillowania wykorzystuję drewno i wówczas filety potrzebują na ogniu znaleźć się ok 30-40 min. I później tylko jeść :) Takie mięsko również spokojnie można wykorzystać do różnego rodzaju sałatek.
Przepis super. Nie spodziewałam się że tak prosty sposób da taki rewelacyjny efekt :-)
Dokładnie :) tym bardziej, że fileta można zjeść jako element „dania głównego” lub dodać do sałatki :)