Kurczak w mleczku kokosowym z curry to propozycja dla wszystkich, którzy lubią słodko-aromatyczne połączenie fileta z kurczaka z mleczkiem kokosowym i curry. Dzisiaj w towarzystwie kaszy pęczak i plastrów cukinii z oliwą z oliwek i cytryną.
Kurczak w mleczku kokosowym z curry – przepis na porcję lunchową dla 4 osób.
Ja swoje zdrowe produkty nabyłam w SKLEPIE KONFITURKA
Produkty:
Mięso:
2 podwójne filety z kurczaka
200 ml mleczka kokosowego
curry (polecam przyprawę curry z młynkiem )
olej kokosowy do smażenia
1-2 łyżki mąki z tapioki
przyprawy: świeżo mielony pierz, sól himalajska
Kasza:
2 woreczki kaszy pęczak
natka pietruszki
100 gram orzechów włoskich
olej z prażonych orzechów włoskich (opcjonalnie inny tłuszcz)
Cukinia:
2 średniej wielkości cukinie
oliwa z oliwek
sok z cytryny
przyprawy: świeżo mielony pierz, sól himalajska
krem balsamiczny
kiść czerwonej porzeczki i szczypiorek (opcjonalnie do przyozdobienia)
Przygotowanie:
Mięso – filety z kurczaka kroimy w kostkę – przyprawiamy solą, pieprzem i curry i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po upływie tego czasu smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym ok 15 min. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i dusimy jeszcze ok 15 min. Mąkę z tapioki mieszamy z niewielką ilością wody i dodajemy do duszącego się mięsa aby zagęścić sos curry.
Kasza – 2 woreczki kaszy pęczak ugotować z zgodne z przepisem podanym na opakowaniu – ostudzić. Natkę pietruszki posiekać. Orzechy włoskie pokroić na drobne kawałki i uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni. Do uprażonych orzechów wlać tok 2-3 tłuszczu, dodać posiekaną pietruszkę i ugotowaną kaszę pęczak. Całość smażyć ok 10-15 min.
Cukinia – cukinię obieramy ze skóry a następnie obieraczką do warzyw tniemy wzdłuż tak aby powstały jak najdłuższe cienkie plastry. Solimy i odstawiamy na jakieś 10 min. Następnie nadmiar soku odsączamy ręcznikiem papierowym. Przygotowujemy sos: ok 100 ml łyżek oliwy z oliwek mieszamy z sokiem z połówki cytryny oraz świeżo mielonym pieprzem.
Podanie:
Wzdłuż talerza układamy filety z kurczaka w sosie curry, następnie kaszę pęczak z dodatkami oraz plastry cukinii polane przygotowanym sosem oraz ozdobnie kremem balsamicznym. Dla ożywienia kolorów potrawy znajdującej się na talerzu można dodać małą kiść czerwonej porzeczki i posypać szczypiorkiem.
Wygląda bardzo obiecująco. Ja niestety mam uczulenie na kokos więc nie mogę wypróbować tego dania, ale dla osób , które nie są uczulone jest to bardzo dobra propozycja na obiad.
Hmmm… w przypadku uczulenia przepis można delikatnie zmodyfikować. Zamiast mleczka kokosowego można dodać śmietanę (np. 18%) albo serek mascarpone (chociaż ta wersja będzie zdecydowanie bardziej kaloryczna). Później, w zależności od konsystencji dodajemy lub nie mąkę z tapioki (może się okazać, że nie będzie już takiej potrzeby).
Uwielbiam kurczaka z carry. Bardzo jestem ciekawa jego smaku w połączeniu z mleczkiem kokosowym :)
Polecam :) powstaje filet z kurczaka w bardzo delikatnej i aromatycznej wersji.