Mus sezamowy z malinami

Mus sezamowy z malinami

Maliny, maliny, maliny…. to jedne z moich ulubionych naszych owoców sezonowych. Ich intensywny smak uwielbiam wykorzystywać w lekkich deserach gdzie idealnie się komponują. Moja dzisiejsza propozycja za to mus sezamowy z serka mascarpone i jogurtu greckiego z malinami.

Przepis na 4 porcje.

Produkty:

  • maliny (ok 250 gram)
  • serek mascarpone (250 gram)
  • jogurt grecki (100 gram)
  • 10 czubatych łyżek sezamu
  • 3 łyżki miodu
  • przyprawy korzenne

Przygotowanie:

Najpierw musimy uprażyć sezam – rozgrzewamy patelnię, wsypujemy sezam i cały czas go podgrzewamy aż się zarumieni. Trzeba uważać żeby się nie przypalił bo wtedy będzie miał gorzki smak. Tak uprażony sezam przekładamy do wysokiego, wąskiego pojemnika, czekamy aż ostygnie i blendujemy dodając stopniowo miód (jeżeli masa wyjdzie zbyt gęsta można dodać minimalną ilość wody).

Serek mascarpone ucieramy mikserem na najniższych obrotach i stopniowo łączymy z jogurtem grackim.

Maliny rozdrabniamy łyżką (zostawiamy kilka sztuk do przyozdobienia).

Nasz deser najbardziej efektownie będzie wyglądał w szklanych kieliszkach (ja wykorzystałam kieliszki do Margarity, ale. równie dobrze mogą to być kieliszki do wina lub inne szklane pojemniki). Na spód układamy rozdrobnione maliny, na wierzch mus sezamowy. Ozdabiamy całymi owocami malin, listkiem mięty, czekoladową rurką i pruszymy przyprawami korzennymi. Przed podaniem wkładamy do lodówki na ok 2 godziny.

 

 

 

 

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.