Sałatki to świetny wynalazek… kilka produktów ułożonych na półmisku i mamy gotowe danie. Rukola, suszone pomidory, gorgonzola oraz jajka w kapturkach :) Zabieramy się do dzieła.
Do podania sałatki potrzebujemy podłużny półmisek (im większy tym lepszy – produktów jest sporo więc jak najbardziej wskazane jest aby je wszystkie wykorzystać).
Produkty:
- opakowani rukoli
- słoik suszonych pomidorów
- ser gorgonzola
- 6 jajek
- pestki dyni
- czarne oliwki
- krem balsamiczny
- Sos do rukoli: 4 łyżki soku z cytryny, 2 łyżeczki miodu, sól i pieprz świeżo mielony
Wykonanie:
Rukolę płuczemy dokładnie, suszymy i układamy na półmisku. Polewamy sosem do rukoli (proporcje powyżej).
Jajka – w dużym garnku gotujemy ok 2 litry wody z solą. Bezpośrednio na wrzącą wodę rozbijamy kolejno jajka (w przypadku gdy garnek mamy zbyt mały można to zrobić na dwie tury) . Jeżeli zdarzy się, że przywrze do spodu garnka delikatnie podważamy drewnianą szpatułką. Gotujemy przez ok 2-3 min w zależności od tego jaką płynność żółtka lubimy. Gdy jajka ostygną układamy jedno obok drugiego wzdłuż półmiska.
Suszone pomidory oraz ser gorgonzola kroimy w kostkę i układamy na rukoli. Układamy również pokrojone oliwki. Całość polewamy kremem balsamicznym. Pestki dyni prażymy na patelni i posypujemy ułożone wzdłuż półmiska i polane sosem balsamicznym jajka.