Słodko-pikantna zupa na mleczku kokosowym

Zupa słodko pikantna na mleczku kokosowym

Słodko-pikantna zupa na mleczku kokosowym to kolejna propozycja dla miłośników słodko-pikantnego połączenia… trochę zainspirowałam się zupa tajską, ale przygotowanie mojej zupy zostało zrobione po „mojemu”.

Słodko-pikantna zupa na mleczku kokosowym to kolejna propozycja z serii Pomysł na Konfiturkę

Przepis na 4-5 porcji.

Produkty:

Bulion warzywny:

  • Peczęk warzyw do włoszczyzny – 2 marchewki, seler, por, pietruszka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 małe papryczki chili
  • sól (u mnie tradycyjnie himalajska)
  • świeżo mielony pieprz
  • cynamon
  • imbir
  • suszone chili
  • 2 puszki mleczka kokosowego
  • 2 filety z kurczaka
  • olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w drobną kostkę – przyprawiamy solą, pieprzem oraz chilii. Odstawiamy do lodówki na ok 30 min a następnie smażymy na oleju kokosowym.

Gotujemy bulion warzywny – warzywa do włoszczyzny obieramy ze skórek, płukamy i wrzucamy na wrzątek (ok 1 i 1/2 litra). Dodajemy czosnek oraz pokrojoną w ćwiartki papryczkę chili. Przyprawiamy sola i pieprzem (oczywiście każdy według gust
u i upodobań, ale ja uważam, że bulion powinien być aromatyczny więc przypraw sobie nie żałuję). Po ok 30-40 minutach bulion powinien być gotowy. Wyciągamy warzywa i dodajemy mleczko kokosowe. I teraz najważniejsze – pozostałe egzotyczne przyprawy: cynamon, imbir, trawa cytrynowa, suszone chili. Dodajemy podsmażone wcześniej pokrojone w kostkę filety z kurczaka. Zupę gotujemy jeszcze ok 20 min i można podawać.

 

 

 

 

2 thoughts on “Słodko-pikantna zupa na mleczku kokosowym

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.