Sok z rokitnika oraz czarnej porzeczki – Oleofarm

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, jak ważne w naszej diecie są owoce.

Sok to jedna z najprzyjemniejszych form, w jakiej możemy te owoce spożyć :) Oczywiście mam tutaj na myśli soki w 100% naturalne, które powstają przez bezpośrednie wyciskanie owoców i nie zawierają żadnych dodatków.  Kiedyś owoce jadłam może raz na tydzień, teraz dzień bez owoca, dniem straconym ;) Dlatego z ogromną przyjemnością, ale i ciekawością, skorzystałam z propozycji przetestowania soków marki Oleofarm.

Oleofarm jest firmą, którą możecie kojarzyć dzięki produktom z siemienia lnianego, ale także jako producenta naturalnych soków,  olejów, czy środków dietetycznych. Warto przyjrzeć się bliżej serii Esencje Natury i sokom z linii Vital.  Znajdziemy w niej m.in. soki z aloesu, z rokitnika, z żurawin, z owoców noni, z owoców goji, z malin, z malin z lipą, z aronii, z owoców granatu czy czarnego bzu.  Ja chciałam Wam nieco przybliżyć sok z rokitnika i czarnej porzeczki.

Sok rokiVital i ribesVital

Na początku sierpnia otrzymałam przesyłkę. W urocza różowa torebka ;) skrywała soki marki OleofarmrokiVital 100% sok  z owoców rokitnika oraz ribesVital, czyli 100 % sok z owoców czarnej porzeczki, a także shaker wraz z kolorowymi owocami, które po schłodzeniu pełnią funkcję kostek lodu (uwierzcie, są jeszcze fajniejsze, niż na zdjęciu!). Była to przesyłka bardzo pomysłowa i użyteczna, a do tego pełna zdrowia, więc nie było innej opcji, jak próba przekazania  Wam opinii na temat tych soków  w równie użyteczny sposób. Obydwa soki mają dosyć specyficzne smaki, więc może pokazanie, że można z nimi zrobić coś więcej, niż tylko wypić rozcieńczone wodą, zainspiruje Was do ich kupna ?

Za sprawą mojej mamy Anny, zapraszam na soki Vital w deserowej odsłonie! Myślę, że to ciekawa opcja na przemycenie ;)  kolejnej porcji witamin. Oczywiście wszystkich miłośników nietypowych smaków zachęcam do wypróbowania soku z rokitnika (solo!), bo wrażenia są niezwykłe. Rokitnikiem możemy zastąpić cytrynę, dzięki czemu przełamiemy słodycz wszelkich kremów, musów itp. Sok z czarnej porzeczki wypity solo, to także ciekawe doznanie. Nieco cierpki, kwaskowaty, ale także niezwykle orzeźwiający i gaszący pragnienie. Sama natura!

Poniższe przepisy podane są ku Waszej inspiracji, ilość składników dobierzcie według tego, jak duże mają być to porcje. Składnikiem deserów jest tapioka w kuleczkach (tych mniejszych), którą należy namoczyć na noc. Warto to mieć na uwadze, przygotowując desery. Te słodkości spokojnie możemy zaliczyć do tzw.zdrowych deserów. Nie zawierają białego cukru, są bezlaktozowe i bezglutenowe.

Rokitnikowe i porzeczkowe perełki z musem z mango

Tapioka z sokiem z rokitnika, tapioka z sokiem z czarnej porzeczki, tapioka z mlekiem kokosowym, mus z mango, kumkwat i mięta
Składniki

  • 3 łyżki tapioki
  • sok rokiVital 100% sok z rokitnika
  • sok ribesVital – 100% sok z owoców czarnej porzeczki
  • mleko kokosowe
  • ksylitol (opcjonalnie, do smaku)
  • mango
  • kumkwat i mięta do dekoracji
Jak przygotować?
  • 1 łyżkę tapioki (małych kuleczek) namoczyć na noc w małej ilości soku z rokitnika. Osobno 1 łyżkę tapioki w soku z czarnej porzeczki, osobno 1 łyżkę tapioki w wodzie.
  • Rano do żółtej tapioki dolać trochę soku z rokitnika oraz ksylitol do smaku i gotować na małym ogniu do momentu, aż perełki będą przezroczyste. Analogicznie postępujemy z perełkami fioletowymi, dolewamy sok z czarnej porzeczki i gotujemy na małym ogniu. Perełki, które moczyły się w wodzie, przecedzamy i zalewamy mlekiem kokosowym, dosładzamy ksylitolem. Do smaku można też dodać aromat waniliowy. Także gotujemy.
  • Mango obieramy i blendujemy na gładki mus.
  • W pucharku układamy na przemian kolorowe perełki, a na wierzch – mus z mango. Dekorujemy pokrojonym na plasterki kumkwatem i miętą. Kumkwata mogą oczywiście zastąpić inne owoce.

Mocno owocowy deser z kaszą jaglaną

Budyń z kaszy jaglanej na mleczku kokosowym, budyń z kaszy z borówkami, przekładany tapioką z sokiem rokitnikowym, musem z mango, musem z malin
Składniki:

  • kasza jaglana
  • mleko kokosowe
  • borówki
  • 1 łyżka tapioki
  • sok Oleofarm rokiVital 100% sok z rokitnika
  • mango
  • maliny
  • łyżeczka mąki z tapioki
  • listki mięty i owoce do dekoracji (maliny, borówki, kumkwat)
Jak przygotować?
  • Kaszę jaglaną ugotować z wodą, wystudzić. Następnie zblendować z mlekiem kokosowym i ksylitolem (do smaku). Część kaszy wymieszać z borówkami, lekko rozgniatając. Można dodać łyżkę soku z czarnej porzeczki, jeśli krem jest zbyt gęsty.
  • Tapiokę z sokiem rokitnikowym przygotowujemy tak, jak w poprzednim przepisie.
  • Mango obieramy i blendujemy.
  • Maliny mocno zagrzać, aż puszczą sok. Następnie przetrzeć przez sitko. Zagotować, dolewając łyżeczkę mąki z tapioki rozrobioną w 2 łyżkach wody.
  • W pucharku układamy rokitnikowe perełki, budyń jaglany i krem z borówkowy, wraz z musami z mango i malin wedle uznania,  niech stworzy się owocowy, kolorowy artystyczny nieład. Na wierzch dekorujemy owocami i listkami mięty.

Koktajl z rokitnikowym bonusem

Jeśli zaś chcecie przygotować ciekawy koktajl, dodajcie soku z rokitnika do ulubionych owoców. W tym przypadku były to banany, brzoskwinie, nektarynki i sok z pomarańczy. Rokitnik nadaje koktajlowi odrobinę rześkości.

Dziękuję za możliwość poznania soków. :)

Co sądzicie o takim zastosowaniu soku z rokitnika i czarnej porzeczki?

8 thoughts on “Sok z rokitnika oraz czarnej porzeczki – Oleofarm

  1. Ale ktoś się tutaj kulinarnie rozszalał! Czarna porzeczka z odrobiną cukru to dla mnie smak lata. Uwielbiam :) Rokitnik – chyba moje kubki smakowe jeszcze nie są na tyle dojrzałe albo odważne, żeby się skusić. Lubię znajome tereny, w kuchni też ;)

    1. Rokitnik jest specyficzny, to fakt, ale chyba warto :) Wychodzę z założenia, że nie wszystko musi smakować jakoś super fajnie, ważne, by było zdrowe. I tym samym można odkryć ciekawe smaki i poeksperymentować co nieco :)

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.