Trochę wstyd mi się przyznać ale szparagi odkryłam zupełnie niedawno… ale jak już je odkryłam to się w nich naprawdę zakochałam. Najbardziej podoba mi się w nich to, że pasują praktycznie do wszystkiego i można z nimi łączyć wiele smaków.
Propozycja lunchu dla 2 osób (oczywiście w zależności od potrzeb można powielać ilość produktów).
Produkty:
- 6 zielonych szparag
- 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- 2 jajka (najlepiej wiejskie)
- 6 młodych ziemniaków
- 1/2 główki młodej kapusty
- filet z indyka
- kilka truskawek pokrojonych w ćwiartki
- przyprawy: sól (ja preferuję himalajską), świeżo mielony pieprz
- zielenina: szczypiorek, liście sałaty
- olej kokosowy (ewentualnie inny tłuszcz)
Wykonanie:
- Szparagi obieramy, odcinamy ok 3 cm końcówki łodygi i gotujemy w lekko osolonej wodzie (ok 10 min – tak aby były al dente).
- Z młodych ziemniaków zeskrobujemy skórkę i gotujemy również w osolonej wodzie (ok 20-25 min). Przed podaniem roztapiamy troszkę tłuszczu i dodajemy szczypiorek.
- Kapustę siekamy i przepłukujemy w zimnej wodzie. Wrzucamy do garnka dajemy tłuszcz a następnie dusimy na delikatnym ogniu ok 15 min. Doprawiamy i dodajemy zieleninę.
- Jajka – w garnku gotujemy 1 litr wody z łyżeczką soli. Bezpośrednio na wrzącą wodę rozbijamy najpierw jedno a następnie drugie jajko. Jeżeli zdarzy się, że przywrze do spodu garnka delikatnie podważamy drewnianą szpatułką. Gotujemy przez ok 2-3 min w zależności od tego jaką płynność żółtka lubimy.
- Filet z indyka – mięso filetujemy na małe lub większe porcje według uznania. Jedyne przyprawy jakie w tej wersji indyka zastosowałam to świeżo mielony pieprz i sól himalajska – zarówno z jednej i drugiej strony. Na bardzo rozgrzany tłuszcz (tłuszczu musi być sporo aby mięso się w nim zanurzyło) wrzucamy piersi z indyka i smażymy po 2-3 min z każdej strony. Po usmażeniu kładziemy na papierowy ręcznik żeby odsączyć niepotrzebny tłuszcz.
Podanie:
Na liściu zielonej sałaty układamy ziemniaczki i polewamy tłuszczem z zieleniną. Obok kładziemy ugotowaną młodą kapustę, następnie usmażonego fileta z indyka oraz zapieczone szparagi z szynką szwarcwaldzką. Na szparagach układamy jajko. Całość ozdabiamy ćwiartkami truskawek, które dodają potrawie specyficznego smaku.