Szparagi w towarzystwie wiosennych nowalijek

Filet z kurczaka z jajkiem, szparagami i młodą kapustą

Trochę wstyd mi się przyznać ale szparagi odkryłam zupełnie niedawno… ale jak już je odkryłam to się w nich naprawdę zakochałam. Najbardziej podoba mi się w nich to, że pasują praktycznie do wszystkiego i można z nimi łączyć wiele smaków.

Propozycja lunchu  dla 2 osób (oczywiście w zależności od potrzeb można powielać ilość produktów).

Produkty:

  • 6 zielonych szparag
  • 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 2 jajka (najlepiej  wiejskie)
  • 6 młodych ziemniaków
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • filet z indyka
  • kilka truskawek pokrojonych w ćwiartki
  • przyprawy: sól (ja preferuję himalajską), świeżo mielony pieprz
  • zielenina:  szczypiorek, liście sałaty
  • olej kokosowy (ewentualnie inny tłuszcz)

Wykonanie:

  • Szparagi obieramy, odcinamy ok 3 cm końcówki łodygi i  gotujemy w lekko osolonej wodzie (ok 10 min – tak aby były al dente).
  • Z młodych ziemniaków zeskrobujemy skórkę i gotujemy również w osolonej wodzie (ok 20-25 min). Przed podaniem roztapiamy troszkę tłuszczu i dodajemy szczypiorek.
  • Kapustę siekamy i przepłukujemy w zimnej wodzie. Wrzucamy do garnka dajemy tłuszcz a następnie dusimy na delikatnym ogniu ok 15 min.  Doprawiamy i dodajemy zieleninę.
  • Jajka – w garnku gotujemy 1 litr wody  z łyżeczką soli. Bezpośrednio na wrzącą wodę rozbijamy najpierw jedno a następnie drugie jajko. Jeżeli zdarzy się, że przywrze do spodu garnka delikatnie podważamy drewnianą szpatułką. Gotujemy przez ok 2-3 min w zależności od tego jaką płynność żółtka lubimy.
  • Filet z indyka –  mięso filetujemy na małe lub większe porcje według uznania.  Jedyne przyprawy jakie w tej wersji indyka zastosowałam to świeżo mielony pieprz i sól himalajska – zarówno z jednej i drugiej strony. Na bardzo rozgrzany tłuszcz (tłuszczu musi być sporo aby mięso się w nim zanurzyło) wrzucamy piersi z indyka i smażymy po 2-3 min z każdej strony. Po usmażeniu kładziemy na papierowy ręcznik żeby odsączyć niepotrzebny tłuszcz.

Podanie:

Na liściu zielonej sałaty układamy ziemniaczki i polewamy tłuszczem z zieleniną. Obok kładziemy ugotowaną młodą kapustę, następnie usmażonego fileta z indyka oraz zapieczone szparagi z szynką szwarcwaldzką. Na szparagach układamy jajko. Całość ozdabiamy ćwiartkami truskawek, które dodają potrawie specyficznego smaku.

Zostaw komentarzCancel reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.