Cukinia to bardzo wdzięczne warzywko…jeszcze taka świeża, zerwana prosto z ogródka od mamy – nic tylko trzeba ją efektywnie wykorzystać. Co Wy na to, żeby spróbować cukinii w wersji „ala lasagne”? Zapewniam Was, że jest naprawdę pyszna i jednocześnie bardzo lekka.
Przepis na porcję dla 4 osób.
Będziemy potrzebować 4 kokilki w kształcie prostokąta (10 cm x 15 cm)
Produkty:
- 2-3 średniej wielkości cukinie
- 2-3 pojedyncze filety z kurczaka
- 2 kule mozzarelli
- trochę startego parmezanu
- 1 kg świeżych pomidorów
- czosnek (w zależności od upodobań czosnkowych… ja dałam chyba z 5 ząbków)
- przyprawy: sól (np. himalajska), świeżo zmielony pieprz, wędzona papryka, cayenne
- świeże zioła: bazylia i oregano
- tłuszcz (np. olej kokosowy)
- grzanki
- rukola wraz z sokiem z cytryny
Przygotowanie:
Filety z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę. Następnie smażymy na tłuszczu.
Cukinie obieramy ze skóry i kroimy nożem na cienkie plastry, które będą przypominać płaty makaronu wykorzystywanego do lasagne (najlepiej dopasować sobie plastry do posiadanych kokilek). Plastry posolić i odstawić na ok 15-20 min. Następnie ręcznikiem papierowym zebrać sok który się wydzielił.
Pomidory parzymy wrzątkiem, wycinamy gniazda, obieramy ze skórki i ćwiartujemy. Wrzucamy na patelnię (najlepiej teflonową) i dusimy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, świeże zioła bazylii i oregano oraz pozostałe przyprawy. Do powstałego sosu pomidorowego dodajemy usmażonego kurczaka i jeszcze chwilę dusimy.
Podanie:
Kokilki smarujemy oliwą (ja odkryłam oliwę w sprayu, która idealnie sprawdza się w tym zadaniu). Układamy kolejno:
- plastry cukinii
- sos pomidorowy z kurczakiem
- pokrojone plastry mozzarelli
- plastry cukinii
- sos pomidorowy z kurczakiem
Całość zapiekamy w piekarniku ok 20 min w temp 170-180 stopni. Pod koniec zapiekania posypujemy startym parmezanem. Po wyjęciu potrawy w piekarnika dekorujemy ją rukolą i kropimy sokiem z cytryny. Podajemy z grzankami. Całość polewamy kremem balsamicznym.