Zapiekana cukinia „ala lasagne”

Zapiekana cukinia "ala lasagne"

Cukinia to bardzo wdzięczne warzywko…jeszcze taka świeża,  zerwana prosto  z ogródka od mamy – nic tylko trzeba ją efektywnie wykorzystać.  Co Wy na to, żeby spróbować cukinii w wersji „ala lasagne”? Zapewniam Was, że jest naprawdę pyszna i jednocześnie bardzo lekka.

Przepis na porcję dla 4 osób.

Będziemy potrzebować 4 kokilki w kształcie prostokąta (10 cm x 15 cm)

Produkty:

  • 2-3 średniej wielkości cukinie
  • 2-3 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 kule mozzarelli
  • trochę startego parmezanu
  • 1 kg świeżych pomidorów
  • czosnek (w zależności od upodobań czosnkowych… ja dałam chyba z 5 ząbków)
  • przyprawy: sól (np. himalajska), świeżo zmielony pieprz, wędzona papryka, cayenne
  • świeże zioła: bazylia i oregano
  • tłuszcz (np. olej kokosowy)
  • grzanki
  • rukola wraz z sokiem z cytryny

Przygotowanie:

Filety z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę. Następnie smażymy na tłuszczu.

Cukinie obieramy ze skóry i kroimy nożem na cienkie plastry, które będą przypominać płaty makaronu wykorzystywanego do lasagne (najlepiej dopasować sobie plastry do posiadanych kokilek). Plastry posolić i odstawić na ok 15-20 min. Następnie ręcznikiem papierowym zebrać sok który się wydzielił.

Pomidory parzymy wrzątkiem, wycinamy gniazda, obieramy ze skórki i ćwiartujemy. Wrzucamy na patelnię (najlepiej teflonową) i dusimy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,  świeże zioła bazylii i oregano  oraz pozostałe przyprawy. Do powstałego sosu pomidorowego dodajemy usmażonego kurczaka i jeszcze chwilę dusimy.

Podanie:

Kokilki smarujemy oliwą (ja odkryłam oliwę w sprayu, która idealnie sprawdza się w tym zadaniu). Układamy kolejno:

  • plastry cukinii
  • sos pomidorowy z kurczakiem
  • pokrojone plastry mozzarelli
  • plastry cukinii
  • sos pomidorowy z kurczakiem

Całość zapiekamy w piekarniku ok 20 min w temp 170-180 stopni. Pod koniec zapiekania posypujemy startym parmezanem. Po wyjęciu potrawy w piekarnika dekorujemy ją rukolą i kropimy sokiem z cytryny.  Podajemy z grzankami. Całość polewamy kremem balsamicznym.

 

Zostaw komentarzCancel reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.