Zapiekane awokado na liściach rukoli

Zapiekane awokado na liściach rukoli

Szybka i bardzo smaczna przekąska dla wszystkich którzy cenią sobie ciekawe połączenie smaków. Duet mięsistego awokado z jajkiem i wędzoną mozzarellą to potrawa, która w gruncie rzeczy jest bardzo szybka i prosta do wykonania.

Produkty:

  • 1 dojrzałe awokadp
  • 1 jajko
  • wędzona mozzarella (starta na grubych oczkach)
  • szczypiorek
  • przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz czarny, cayenne
  • świeża bazylia
  • rukola
  • pomidor
  • oliwa z oliwek z czosnkiem
  • krem balsamiczny
  • Sos do rukoli: 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczka miodu, sól i pieprz świeżo mielony

 

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 170-180 stopni.

Awokado przekroić na pół i wyciągną pestkę (można delikatnie wydrążyć wokół miejsca gdzie była pestka większą powierzchnię, żeby zmieściło się więcej „jajecznicy”). Jajko rozbić, roztrzepotać, dodać pokrojony szczypiorek oraz przyprawić według uznania. Połówki awokado włożyć do małego naczynia żaroodpornego, wydrążone miejsce z pestki uzupełnić przygotowaną jajecznicą (dla lepszego efektu wizualnego można nawet wylać poza wydrążone miejsce, jajecznica częściowo spłynie, ale częściowo zachowa się na owocu) i włożyć do piekarnika. Zapiekać ok 15-20 min w zależności od tego jakie lubimy jajko – mniej lub bardziej „ścięte”. Pod koniec pieczenie posypać startą wędzoną mozzarellą i trzymać  piekarniku jeszcze kilka minut. Po wyjęciu posypać jeszcze przyprawami.

Podanie:

Rukolę opłukać i osuszyć, ułożyć na talerzu oraz skropić sosem do rukoli. Pomidory pokroić w plastry, ułożyć wzdłuż jednej strony talerza i polać oliwą z oliwek z czosnkiem. Całość delikatnie naznaczyć kremem balsamicznym. Z drugiej strony talerza ułożyć połówkę awokado i ozdobić świeżą bazylią.

 

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.