Zapiekanka mięsno-ryżowa, która wygląda jak tort? I to jeszcze z musem z mango. Jest bardzo pożywna i można zrobić w niej miks wielu składników, które akurat mamy w lodówce. Chcecie wiedzieć, co było w mojej?
Zapiekanka mięsno-ryżowa z musem z mango – przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.
Produkty:
Warstwa ryżowa:
3 woreczki ryżu naturalnego
Zalewa:
jogurt grecki lub naturalny 300 gram
3 jajka
Przyprawy: sól himalajska, świeżo mielony pieprz,
Warstwa mięsna:
500 gram mielonej łopatki (pamiętajcie, że najlepiej kupować mięso w „osiedlowym sklepiku”, najlepiej świeżo mielone)
cebula
4-5 ząbków czosnku
Szpinak liściasty (świeży lub mielony)
Kukurydza konserwowa (nie musi być cała puszka… ja miałam pół szklanki)
Olej kokosowy do smażenia (opcjonalnie inny tłuszcz)
Przyprawy: sól himalajska, świeżo mielony pieprz, kumin mielony, papryka (ostra lub wędzona)
Świeży tymianek
Warstwa pomidorowa
1 kg pomidorów
ok 3 ząbki czosnku
Świeża bazylia i oregano
Przyprawy: sól himalajska, świeżo mielony pieprz, papryka ostra lub wędzona
Mus z mango
dojrzałe mango
3-4 łyżeczki oliwy z oliwek
Świeżo mielony pieprz
Do przyozdobienia:
Sałatka roszponka, pomarańczowy pomidor
Wykonanie:
Ryż: ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy
Zalewa: wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy (przyprawy do zalewy powyżej)
Mięso:
Szpinak siekamy, podsmażamy na tłuszczu i solimy.
Mięso mielone przyprawiamy (przyprawy do mięsa powyżej) – przyprawione mięso polecam włożyć jeszcze do lodówki na ok. 30 min. Następnie na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy mięso. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę i tymianek. Po usmażeniu dodajemy szpinak oraz kukurydze konserwową.
Pomidory:
Pomidory sparzamy gorącą wodą, wycinamy gniazda, obieramy ze skórki i ćwiartujemy. Dusimy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i przyprawami (przyprawy do pomidorów powyżej).
Mus z mango:
Mango rozkrawamy, wyciągamy pestkę i blendujemy z oliwą z oliwek i pieprzem
Piekarnik nagrzewamy do ok 170 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
I warstwa – układamy ryż, polewamy zalewą i wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 min
II warstwa – na podpieczoną warstwę ryżową układamy mięso również polewamy zalewą i wkładamy do piekarnika na ok 15-20 min
III warstwa – na mięso ponownie układamy ryż, polewamy zalewą i znowu do piekarnika na ok. 15-20 min
IV warstwa – wylewamy uduszone pomidory i całość wkładamy jeszcze do piekarnika na ok. 20 min
Podanie:
Upieczoną zapiekankę kroimy jak kawałki torta i polewamy musem z mango. Talerz można ozdobić dowolną sałatką i poukładać pokrojonego w ćwiartki pomidora (np. pomarańczowego).
Ciekawy przepis. Mam ochotę wypróbować :) Jeszcze w połączeniu z sosem mango może być dobre.
Polecam, polecam :)
Mój mąż oszalał na punkcie tej zapiekanki albowiem są w niej dwa najważniejsze według niego składniki: mięso i mango:)
:)